Ce jucării pentru bebeluși trebuie să alegi?

Ce jucării pentru bebeluși trebuie să alegi

În funcție de vârsta și dezvoltarea abilităților sale, un copil mic este interesat de diferite jucării. Află citind acest articol ce atrage copilul tău în primul an de viață.

Ce atrage un bebeluș de la 0 la 6 luni

În primele luni, un bebeluș învață să-și descopere mediul cu toate simțurile. Obiectele, dar și cele mai frumoase jucării pentru bebeluși îl atrag datorită culorilor, luminozității, mișcării, sunetelor și texturilor lor. Se uită la ele, le atinge și ascultă sunetele pe care le produc. Acest lucru îi stimulează simțurile și promovează treptat dezvoltarea abilităților sale motorii.

Covorașele de activități sunt interesante la această vârstă, deoarece permit mai multe stimulări diferite. Aici intră auzul- jucăriile care stimulează, cum ar fi telefoanele mobile muzicale, zornăitoare, dar și cutiile muzicale sunt potrivite și pentru bebelușii sub 6 luni. Animalele moi de pluș și cărțile de diferite texturi sunt alte jucării distractive care stimulează simțul tactil și ajută copilul de această vârstă să devină treptat conștient de corpul său.

De remarcat, însă, că până la 3 luni, un bebeluș este mai interesat și stimulat de chipurile și vocile persoanelor semnificative pentru el decât de obiecte. Astfel, interacțiunile pe care părinții le au cu copilul lor sunt foarte importante în ceea ce privește distracția și stimularea simțurilor. Doar vorbiți cu el, legănați-l, cântați-i cântece dulci, mângâiați-l sau masați-l.

Jucariile devin mai importante in jurul varstei de 4 luni, când bebelușul începe să le poată apuca voluntar. Pe la 5 sau 6 luni îi plac obiectele pe care le poate lua cu uşurinţă cu mâinile, şi cu atât mai mult cele care fac zgomot, precum zornăitoarele.

Ce amuză un bebeluș de la 6 luni până la 1 an

Vârsta sugerată pe ambalaj oferă o bună indicație. O jucărie prea complexă pentru un copil îl poate determina să-și piardă interesul pentru acea jucărie, chiar și pentru mai târziu, când o va putea folosi.

Bebelușul continuă să-și exploreze corpul și mediul înconjurător. Așadar, jocurile care permit stimularea atingerii sunt întotdeauna câștigătoare la un copil de această vârstă. De exemplu, îi place să se joace cu animale de pluș, perne sau materiale (jucării drăgălașe) de diferite texturi.

De asemenea, îi place să se uite la o carte cu un adult. Apreciază imaginile de acolo, dar și cărțile care îi permit să atingă diferite texturi. Oglinzile continuă să-l atragă, dar el nu este, încă, conștient că reflxia lui este cea pe care o vede acolo. De asemenea, se distrează imitând gesturile părinților.

De la 6 luni, unui copil mic îi place să manevreze și obiecte de diferite forme și dimensiuni (ex. minge, cuburi mai mari, animal de pluș, pernă, pătură). Aceste activități îl antrenează să se miște și să-și folosească mâinile și degetele pentru a prinde obiecte.

Pe la 10 luni, un bebeluș este mai priceput în manipulările sale și începe să se distreze golind și umplând în mod repetat recipientele, deschizându-le și închizându-le. Dulapul cu vase de plastic din bucătărie devine atunci foarte atractiv pentru el. De asemenea, se distrează foarte mult cu recipientele la ora băii.

La această vârstă, un copil mic se bucură, de asemenea, de obiecte interconectate și de turnuri de cuburi. Cuburile din material textil și din cauciuc moale sunt preferate în detrimentul celor de lemn pentru a preveni rănirea dacă turnul lui cade peste el.

Related posts

Leave a Comment

+ 1 = 4